Foodblog: dineren bij 't Witte paard

Onze foodies werden uitgenodigd bij ’t Witte Paard in Etten-Leur om een voorproefje op de vernieuwde menukaart. 't Witte Paard is gelegen op een historische plek in een monumentaal pand uit 1828. De uitstraling van het pand belooft al veel goeds voor deze avond! 

MAAK VIA FACEBOOK EN INSTAGRAM KANS OP EEN 3-gangen diner VOOR 2!

Bij binnenkomst worden we warm onthaalt en gastheer Morris biedt ons meteen wat te drinken aan. We kijken om ons heen en het eerste wat ons opvalt is dat het restaurant een net en chique uitstraling heeft. Er staat een uitgebreid proefdiner op ons te wachten. Het personeel serveert van elk gerechtje een portie om zo veel mogelijk te kunnen proeven.

PUUR GENIETEN BIJ 'T WITTE PAARD! 

Morris houdt ons nog even gezelschap, voordat de het eerste gerechtje wordt geserveerd. Hij vertelt het een en ander over het bedrijf. 'T Witte paard gaat voor zeer hoge kwaliteit tegen een eerlijke prijs. Alle producten komen uit de lokale omgeving. Ze willen een Michelin prijs winnen die alleen gewonnen kan worden als het 3-gangen menu onder de €37,50 is. Het 3-gangen menu van 'T Witte Paard is €36,50. Dat betekent dat 't Witte Paard zeker in aanmerking komt voor de Michelin prijs. Wat ons meteen opvalt is dat het restaurant er heel verzorgd en netjes uitziet.

Het eerste gerecht van deze avond bestaat uit een bedje van gekonfijte zalm met daarop een krabsalade geserveerd met komkommer granité en komkommerrolletjes. Daarnaast proeven we een rijstkrokantje met en een saus van oestermayonaise. De chef heeft dit gerecht gebaseerd op sushi. Dit gerecht heeft een verrassend lekkere smaak en een goede start om deze veelbelovende avond te beginnen.


Het volgende gerecht dat op ons staat te wachten is een gerookte eendenborstfilet met paarse wortel, ondergedompeld in hummus panna cotta en daarnaast een bolletje couscous. Dit gerecht is voor ons beide een positieve verrassing! De eendenborstfilet is erg lekker in combinatie met de hummus panna cotta.

Na deze eerste lekkere gerechten wordt het volgende gerecht geserveerd. Op onze tafel staat een panna cotta van gerookte geitenkaas met walnotenvinaigrette en truffelmayonaise. Dit alles wordt geserveerd met verschillende bereidingen van bloemkool. De combinatie van verschillende ingrediënten, de pure smaken en bovenal de prachtige presentatie maken dit gerecht een echte aanrader!  

We sluiten de proeverij van voorgerechten af met een gerecht met een Aziatische touch: kalfstartaar met kimchi en Shanghai paksoi. Om het af te maken een mayonaise van miso en sesamtuille. Dit was een iets pittiger gerecht dan we verwacht hadden, maar zeker net zo lekker als de voorgaande gerechten. Het vlees is heerlijk gekruid en de verschillende garnituren maken het geheel mooi af. 

We zijn nu aangekomen bij de hoofdgerechten, ons favoriete deel van de avond!

Als eerste hoofdgerecht krijgen we een zwaardvisfilet op een bedje van paella, gegarneerd met mosselen en een schuimachtige saus van gamba en mosselen. Het gerecht is verrassend lekker! De smaak van gamba’s en mosselen is totaal niet overheersend, wat het gerecht een bijzondere smaak geeft!


Als tweede hoofdgerecht wordt er keperhoen in een kerrie jus geserveerd met een pastei van kip roti. Gegarneerd met een kwartelei, gekookte aardappelen en verschillende bereidingen van pompoen. Wat we meteen merken is dat het vlees heel erg mals is en de samenhang met de pastei roti een perfecte combinatie is! 


Helaas zijn we alweer aangekomen bij het laatste hoofdgerechtje. Dit is een heerlijk malse runder entrecote overgoten met een jus van groene pepers. Daarnaast een knolselderijcrème, gegrilde prei en mini courgette. En niet te vergeten; de rösti waar we van kunnen blijven eten. Na drie heerlijke hoofdgerechten te hebben geproefd is dit toch echt onze favoriet!

Tussen het proeven door vertelt Morris ons dat de houten planken waarop de gerechtjes worden geserveerd 'homemade' zijn. Ze schuren en zagen het in de vorm die gepast is voor het gerecht. We hebben het erover dat we dat zo’n leuke en creatieve manier vinden. Het geeft toch wat meer uitstraling aan het gerecht, dan wanneer het op een normaal wit bord word geserveerd. Ook wordt er een gerecht op een bot geserveerd, dit bot krijgen ze binnen met het vlees er nog aan. Het vlees wordt gebruikt voor de gerechten en het bot hebben ze zo bewerkt dat het net een plankje lijkt, waar ze gerechten op serveren. Dit is tevens weer zo’n leuk element die 't Witte Paard bijzonder maakt!

Niet te vergeten mogen we ook nog twee heerlijke desserts proeven!

Het eerste dessert is appelcompote met een luchtige honing cake bovenop een honinggraat. Afgemaakt met bolletje witte chocolade yoghurt mousse en bestrooit met een crumble van witte chocolade. Met desserts denken wij gelijk aan een bolletje ijs, en dit ontbreekt ook zeker niet aan dit gerecht: yoghurtijs met appelmeringues. Wat opvalt is dat het een fris nagerecht is, de combinatie van yoghurt en appel maakt het een echt voorjaarsgerechtje.

We sluiten de avond af met het laatste dessert. Voor ons staat een prachtig gerecht! Een bananencake met een parfait van pinda en melkchocolade. Het bord is gegarneerd met bananenchips, een schuim van banaan en een pinda sponge cake. Deze ingrediënten zijn samen een erg lekkere combinatie. Ondanks dat banaan een overheersende smaak kan zijn, was dat bij dit dessert niet het geval. Dit is een iets zwaardere smaak dan het eerste dessert, maar zeker niet minder lekker.

eten bij 't witte paard is een belevenis!

Alle combinaties zijn verrassend lekker. Een echte smaaksensatie! Als je in een restaurant zit ga je toch meestal altijd voor het standaard veilige gerechtje, omdat je weet dat je het lust. Deze avond hebben wij dingen mogen proberen die we van nature niet zouden bestellen. Dat terzijde heeft de chef ons in deze zin enorm verrast met de heerlijke combinaties!