Foodblog: culinair dineren bij restaurant het Havenhuis in Etten-Leur

Restaurant het Havenhuis staat bekend om zijn culinaire creaties. Onze foodies zijn uitgenodigd voor een 4-gangen diner en laten zich verrassen door overheerlijke gerechten en fijne ambiance aan de Geerkade in Etten-Leur.

Bij aankomst maken we kennis met het prachtige, monumentale pand waarin het restaurant gevestigd is. We worden door onze vriendelijke gastvrouw geleid naar de met wit linnen gedekte tafel die staat op het podium. Hier hebben we prachtig uitzicht over het restaurant met de enorme bar als eyecatcher.

De amuse van tomatenmousse met mediterrane kruiden is opgevuld met buffelmozzarella en wordt geserveerd met een toefje mayonaise van rucola. Deze starter verraadt dat wij als fijnproevers vanavond in goede handen zijn.

Als voorgerechten kiezen we voor de rundercarpaccio en de langzaam gegaarde Iberico buikspek. De rundercarpaccio, dungesneden Ierse kogelbiefstuk van graangevoerd rund, wordt prachtig opgediend met oude boerenkaas, kappertjes, rode ui, pijnboompitten en een smaakvolle balsamico dressing. De langzaam gegaarde Iberico buikspek smaakt niet alleen heerlijk, het is ook nog eens een prachtige creatie met de kleurrijke (eetbare) bloemetjes bovenop! Dit zachte vlees wordt geserveerd met bataat crème, zoetzure rode ui, bataat chips en zongedroogde tomaten marmelade wat zorgt voor een hele smaakbelevenis!

Op aanraden van onze gastvrouw vervolgen we ons diner onder het genot van twee drankjes. De Duitse alcoholvrije 0.0 Light Live Sparkling White verrast ons enorm met zijn frisse en fruitige aroma's. Daarnaast de Crianza Rioja, een prachtige, rijke, rode wijn van Ramón Bilbao. De Crianza ruikt en smaakt naar zwart fruit, pruimen, kruiden en kokos. De zwoele zachte tannine zijn rijp en kennen een prachtige elegantie. Deze rode wijn wordt terecht geadviseerd bij het gekozen hoofdgerecht, de malse sukade biefstuk. De biefstuk wordt gepresenteerd met smaakvolle gerookte knoflookjus, een zachte zwarte knoflook crème, roseval aardappeltjes en seizoensgroenten.

Het andere hoofdgerecht betreft de vis van de dag. Dit betreft de vis van het seizoen die Yerseke het Havenhuis biedt. Vandaag is dit de kabeljauw met een sausje van citroengras en ook dit gerecht wordt geserveerd met diverse seizoensgroenten. Kabeljauw is een heerlijke witvis met zacht vlees en idem smaak. De frisse smaken van citroengras van deze fluweelzachte saus maken dit een voortreffelijk gerecht!

Het Chefs Dessert lonkt, dus een keuze uit de dessertkaart is snel gemaakt voor mijn gezelschap. Zij wordt verrast met een mousse van lychee, een verse Madeleine, verschillende meringues, zelfgemaakt lychee sorbetijs met onderop nog smaken van chocolade. Kortom: een hemels dessert!


Ook de Lemon Squash is een feestelijk dessert voor de fijnproever. Dit nagerecht bestaat uit lemon curd, basilicum-citrus cremeux, passievrucht pannacotta, bergamot cremeux, Griekse yoghurt mousse en bergamot sorbetijs. 

We zijn erg onder de indruk van de kennis en de timing van het bescheiden personeel, de rijke porties en de heerlijke culinaire creaties! De fijne, rustige sfeer in dit prachtige pand maakt onze avond meer dan compleet. Ben jij nieuwsgierig hoe je de liefde en passie voor et(t)en ervaart bij het Havenhuis na het lezen van deze blog? Reserveer dan hier jouw tafeltje!