Foodblog: Havenhuis bij je thuis

Gelukkig kunnen we in deze lastige tijden nog steeds genieten van onze favoriete restaurants. Het Havenhuis in Etten-Leur is één van de toppers waar we graag komen om compleet in de culinaire watten te worden gelegd. ‘Steun je favoriete restaurant’, dat hoef je ons geen 2 keer te zeggen. Of je nu romantisch met z’n tweetjes dineert of met het hele gezin, thuis kun je ook die restaurantbeleving creëren. Jij zorgt voor de mooi gedekte tafel, het Havenhuis zorgt voor de rest. En wat ook zo handig is, je kunt tot 16.00 uur bestellen en diezelfde avond nog genieten! En als je wilt wordt het gewoon thuisgebracht. Wij gaan vanavond voor het 3-gangenmenu. Kiezen is best lastig want we hebben overal zin in. Bestellen gaat heel handig via de website, we nemen er ook bijpassende wijnen bij. Zo hoeven we de deur vandaag helemaal niet meer uit.

Het blijft toch een avondje ‘uit’

De tafel is gedekt, de kaarsen branden, ‘Driving home for Christmas’ klinkt toepasselijk uit de boxen en ons aperitief staat koud. Elke fles draagt een feestelijk kaartje met een uitgebreide beschrijving, handig! We starten de avond met een Jaume Serra Cava Brut. Deze droge, toegankelijke bubbel heeft een stevige mousse en brengt ons meteen in de juiste stemming. We proosten met het gezin op een mooie avond. We zien dat bij gerechten duidelijk wordt omschreven hoe je het bereidt en daar hoef je geen kok voor te zijn. Als je maar weet hoe je oven werkt. Wel zo fijn, als we thuis dineren willen we niet lang in de keuken staan. Het blijft toch een avondje ‘uit’. Bij de goddelijke Cava eten we het knapperig warm broodje met de twee lekkere huisgemaakte kruidenboters. 

De voorgerechten zijn ‘ready to serve’, we kunnen dus meteen aan tafel. We schenken hier de koele Zuid-Afrikaanse Bellingham Chenin Blanc bij. Alle smaken zijn verenigd in de heerlijke ceviche van zeebaars. De zilte gemarineerde vettige vis wordt geserveerd met linzen, tomaatjes en zoetzure knapperige bloemkoolroosjes. Nog zo’n verrukkelijk gerecht is de klassieke carpaccio van flinterdun gesneden malse ossenhaas met oude kaas, kappertjes en pijnboompitjes die we zelf afmaken met een zalige balsamico-dressing. De rijke vissalade zit tjokvol gerookte zalm, rivierkreeftjes en garnalen. Een lust voor het oog, en voor de mond. De bloemige Chenin Blanc met zijn subtiele zuren en fijne bitters is een goed gezelschap voor al onze voorgerechten. Hier is over nagedacht. 

De hoofdgerechten staan inmiddels in de oven en de Chileense Cabernet Sauvignon wordt ontkurkt. We hebben onze borden ook meteen mee opgewarmd. Binnen no time staat alles op tafel en proosten we op weer een mooie gang: een botermalse entrecote die na de aangegeven bereidingstijd prachtig rosé is. We zijn ook blij dat het Havenhuis net als wij een grote liefhebber is van mooie sauzen. Deze knoflookjus is om je vingers bij af te likken, en we zijn thuis dus dan kan dat gewoon. De keukenbrigade van het Havenhuis heeft gelukkig ruime porties meegeleverd. De Chileen met zijn tonen van rood fruit, specerijen en vanille komt goed tot zijn recht bij dit krachtig vleesgerecht. De visliefhebber van het gezelschap wordt verrast door een mooie portie botermalse kabeljauwfilet, ook weer perfect gegaard. Citroengras geeft een Aziatisch tintje aan dit gerecht en oh man, ook weer zo’n lekkere saus. De bijpassende groenten en aardappeltjes gaan samen met de hoofdgerechten in de oven. Geen pannen, geen schalen, geen afwas, ideaal!

Na een korte break hebben we zin in de nagerechten. Het zoet dessert staat gekoeld op ons te wachten, het kaasplankje is het lekkerst op kamertemperatuur. De Cabernet doet het erg goed bij het fotogenieke kers & chocolade taartje met amandelen. Het zuurtje van de citroen zorgt voor de balans.


Bij het kaasplankje zit een uitvoerige omschrijving. Het is genieten van de romige Mahon uit Menorca, de nootachtige Taleggio, een heerlijke pikante Munster en spannende blauwschimmel die tintelt op de tong. Het zoetje van de chutney, de combinatie van het notenbrood, de druiven en walnoten maakt van dit kaasplankje een prachtige afsluiting van een heel fijn diner. Bij het natafelen gaan alle flessen op maar wat geeft het, niemand hoeft te rijden. Het is het team van het Havenhuis weer gelukt, prachtige smaakbommetjes, razendsnel op tafel, goede wijn-spijs combinaties en mooie ruime porties. Kortom, het hele pakketje! Terwijl de koffie pruttelt nemen we nog een kijkje op website van het Havenhuis. Het kerstmenu klinkt ons ook als muziek in de oren, en ook weer met een paar muisklikken besteld. Het belooft ondanks alles een mooie kerst te worden. 

Neem ook eens een kijkje op de website van het Havenhuis. Naast het wekelijks wisselend drie gangen menu kun je ook een smakelijke borrelbox bestellen. Zin in een zorgeloze kerst? Bestel dan alvast het kerstmenu. Het Havenhuis bezorgt ook in Breda en omgeving.