Restaurant Tilia onderscheiden met Michelinster

Op 3 september 2020 zetten de chef-kok Carlo Chantrel (goed voor 21 Michelinsterren op rij) en sommelier Mariëlle Vink restaurant De Zwaan en bistro Het Lelijke Eendje voort onder één nieuw concept genaamd restaurant Tilia. In dit 17e-eeuws trapgevelpand aan de Markt 7 te Etten-Leur werkten Carlo en Mariëlle al jaren samen op topniveau. Door de pandemie is Tilia welgeteld 5 weken open geweest. Genoeg voor Michelin. Wat een voltreffer!


De impact van de Michelinster
Carlo Chantrel (51) kent dus de klappen van de zweep. Toch voelt het heel anders nu hij met zijn eigen concept Tilia opnieuw een ster uitgereikt krijgt.

“Er bestaat geen blauwdruk voor een ster. Michelin heeft onze switch naar een toegankelijker restaurant zonder in te boeten in kwaliteit begrepen en gehonoreerd. Echt geweldig! Een prachtige bevestiging van wat wij al wisten.” Dat je met minder – maar wel kwalitatief super mooie- ingrediënten juist hele verrassende gerechten kunt creëren.

De kaart bestaat uit klassiekers met een moderne twist en uit verfijnde gerechten met smaken uit de hele wereld.

“Jammer genoeg zullen we niet meemaken dat de telefoon ontploft in deze rare tijd. We hopen van harte, dat zodra we open mogen, zoveel mogelijk gasten blij kunnen maken. En hopelijk heeft in deze tijden van personeelstekorten het ook nog een gunstig effect op het aanbod van goed gekwalificeerde talenten.”

Dat een Michelinster ook een schaduwzijde heeft, weet hij ook als geen ander. Er komen altijd gasten binnen die een bepaald verwachtingspatroon hebben omdat je nu eenmaal een ster hebt. Ons concept is innovatief en dat zal wennen voor dit type gast. Maar ik weet zeker dat ze happy naar huis gaan. Daar streven we met z’n allen naar!

Of we wat gaan veranderen? Nee hoor, we zijn super trots op wat we in die korte tijd bereikt hebben en gaan lekker door op de ingeslagen weg. Het voelt ook niet als een extra druk. Ik ben gewoon hartstikke trots. Een mooie erkenning voor ons team en mijzelf.

Mariëlle Vink (31) weet dus ook uit ervaring wat een ster betekent voor de dagelijkse bedrijfsvoering. Druk voelde ze nooit omdat ze gelooft in wat ze doet. Ondanks de Corona lockdown probeert ze iedere dag te groeien en klaar te zijn voor het niveau waar ze naar streeft op het moment dat het restaurant weer open mag.

“Mijn creativiteit moet ik toch kwijt. Dan kan ik net zo goed ons personeel verder opleiden, seminars geven en nieuwe wijn-spijscombinaties uitproberen in onze take away.”We hadden het wel door dat Michelin een paar keer bij ons binnen was geweest net toen we gestart waren vorig jaar. Je beseft wel dat je dan in beeld bent. We zijn gewoon doorgegaan en hebben vooral heel veel plezier in wat we doen.”

Wat mijn wens is? Dat we -naast onze vaste kern van gasten die ons in deze tijd heel erg is blijven steunen- ook nieuwe gasten nieuwsgierig maken. En dat we iedereen weer lekker mogen verrassen en verwennen zoals voor de lockdown. De kracht van Tilia is de prijs- kwaliteit verhouding. Die gaan we niet veranderen, ook al hebben we de ster ‘terug’.