Boswachter Liesbosch bestaat 100 jaar!



Restaurant Boswachter Liesbosch is gevestigd in de voormalige jachtopzienerswoning van Prins Frederik en deze woning is gebouwd in de 19e eeuw. Boswachter Liesbos bestaat nu dus 100 jaar! Tevens is het Liesbos één van de oudste bossen van Nederland. Het restaurant is al vier generaties een familiebedrijf.

Geschiedenis
Het restaurant vindt zijn oorsprong in 1924. Bart en Antoinette Takx besluiten op 4 november uitspanning ‘De Boswachter’ over te nemen. In die tijd komen de bezoekers nog geregeld met paard en wagen. De paarden worden bij aankomst uitgespannen en krijgen wat voer, vandaar het woord uitspanning. Het is dan nog een echt seizoenetablissement. In de winter loopt hooguit een verloren wandelaar door het bos en in het voorjaar worden de stoeltjes en tafeltjes buitengezet voor de eerste bezoekers. Diezelfde stoeltjes en tafeltjes staan nu nog op het terras.

De bezoekers mogen in die tijd zelf thee maken die ze zelf van huis meenemen. Enkel het water voor de thee wordt door ons verzorgd. Zo kunnen de gasten voor een paar dubbeltjes een hele dag genieten in de prachtige tuin onder de eeuwenoude loofbomen.

Na de oorlog
Na de oorlog wordt het restaurant overgenomen door Wout Takx en zijn vrouw Cornelia. Cornelia blijkt een echte keukenprinses en veel van haar recepten gebruiken we anno 2015 nog. Wout werkt het liefst met zijn handen en is een echte timmerman. De stoelen in het restaurant zijn dan ook door hem gemaakt, met hout uit het Liesbos. Het restaurant is dan nog steeds een seizoenzaak.

Vanaf het begin van de vijftiger jaren ontstaat het fenomeen ‘busklanten’. Grote bussen draaien vanaf die tijd het Liesbos in. Het seizoensgebonden karakter houdt op te bestaan. In 1973 neemt Bert Takx samen met zijn vrouw Joke het bedrijf over van zijn vader. Bert besluit, als bouwkundige, de zaak uit te breiden tot de vijf verschillende ruimtes die er nu zijn. De verschillende ruimtes worden gebouwd in de stijl van de oude ‘Boswachterswoning’, waardoor het gehele restaurant hetzelfde karakter krijgt. Het restaurant wordt hierdoor bij uitstek geschikt voor de organisatie van huwelijksfeesten en diners. Joke zorgt voor de knusse entourage van het bedrijf. In al die jaren is het restaurant flink gegroeid, maar het bedrijf heeft het huiselijke karakter behouden.


Overname in 2000
In 2000 neemt Robbert Takx het restaurant over. Hij is inmiddels de 4e generatie. Hij staat ervoor garant om dit fantastische familiebedrijf in ere voort te zetten. In 2024 bestaat Boswachter Liesbosch 100 jaar!

Evenementen ter viering van het 100 jarig bestaan
Het hele jaar door worden er verschillende evenementen georganiseerd. Deelnemen is enkel op reservering. Reserveren kan via info@boswachter-liesbosch.nl. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus wees er snel bij.

4 februari: gezellige middag met Patisserie Chiqoorij
Op zondag 4 februari hebben wij onze eerste samenwerking. Patisserie Chiqoorij is een trouwe partner van ons. Zij maken al jaren onze bruidstaarten, petit fours en gesorteerd gebak. Samen met hen organiseren wij een gezellige middag. We beginnen om 12.00 en eindigen rond 15.00. Wat kunt u verwachten? Naast sandwiches, wraps en quiche zorgen Katja en Marloes voor een heerlijke sweet table. De hightea is inclusief koffie, thee en verse jus d’orange en kost € 35,-. Overige drankjes zijn niet inbegrepen.

9 maart: boekpresentatie door Marianne Takx
Op 9 maart is er een boekpresentatie door Marianne Takx, de tante van de huidige eigenaar Robbert Takx. Zij heeft een boek geschreven over het Liesbos. Eeuwenlang hebben de heren van Breda, de Nassaus en het Staatsbosbeheer het bos in eigendom. De functie van het Liesbosch verandert in de loop van de jaren van jagen naar recreëren. Om 15.00 ontvangen wij iedereen met een kop koffie. Na de presentatie kunt u het boek in ontvangst nemen tijdens een borrel. De borrel duurt tot 17.00. Het boek met koffie, borrel en een hapje kost
€ 24,-.Komt u met zijn tweeën? Dan betaalt u € 7,- extra voor de koffie, borrel en een hapje.

16 maart: 5 gangen menu met live muziek
Op 16 maart hebben we ons eerste avondprogramma. We serveren deze avond een 5 gangen menu met live muziek. Onze huisband zal de avond voorzien van muziek uit de jaren 60, 70 en 80. Zij treden al meer dan 30 jaar bij ons op tijdens ons fameuze wildavond en op Eerste Kerstdag. We beginnen om 18.00 en eindigen rond 22.30. De prijs voor het menu is € 100,- p.p. Dit is inclusief aperitief, bijpassende wijnen, tafelwater en koffie friandises.

Overige evenementen
19 april Asperge diner met de Sanstpuy
24 mei Wijn / Spijs diner met wijnkoperij van Bilsen
2 juni Concert Amor Musae
9 juni Bierproeverij met leden van het brouwersgilde
4 juli Concert Amor Musae
20 juli Fruits de mer avond
17 augustus Menu Forestier
28 september Koken met sterren
26 oktober Wildavond
1 november Het is eindelijke zover! We bestaan 100 jaar. Programma van deze dag volgt nog.